Aracınızın Kışa Hazırlığı

1 – Lastikler 

Kış şartlarının ıslak ve buzlu zeminlerine tutunabilmesi için lastiklerinizin diş derinliklerinin yeterli ve hava basınçlarının önerilen değerde (az veya çok değil, lastik havaları kesinlikle düşürülmemeli !) olması gerekir. Kar yağışı olan bölgeler için, soğuk direnci olan kauçuk içeren ve yeterli diş derinliğine sahip kış lastikleri kullanılmalıdır.

2 – Motor yağı 

Düşük sıcaklıklar yağın kalınlaştıracaktır; değişim zamanı gecikmiş yağ, özellikle ilk çalıştırma esnasında yeterli yağlama yapılamamasına, silindir-piston  yüzeylerindeki yağ filminin yırtılmasına ve dolayısıyla anormal aşıntılara sebep olur. Üretici tarafından tavsiye edilen özelliklerdeki yağın kullanılmış olduğuna dikkat edin.

3– Araç karoseri, boya 

Yollara buzlanma önleyici dökülen tuzlar ve solüsyonlar, aracın özellikle alüminyum bölümlerinden başlayarak korozif etkiye ve aracın boyasında aşınmaya sebep olurlar. Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için aracın, gövde ve boya korumasının yapılması çok önemlidir.

4– Silecekler ve silecek suyu

Kış öncesi düzgün çalışan silecek lastikleri, kar ve buzla bir süre çalıştıktan sonra aşınır, değişimi gerekir. Silecek suyunun “kış tipi” donmaya karşı dirençli olanla takviyesi, değişimi gerekir. Aksi takdirde püskürtme nozülleri donar işlevsellik bozulur , uygun sıvı kullanımı, donmayı engellediği gibi camdaki buzlanmanın da çabuk çözünmesini ve sileceklerin geç aşınmasını sağlar. 

 

5– Kayışlar ve hortumlar

Zorlu kış aylarından önce aracın kontrollerinin yapılmasına zaman ayırmaktan imtina etmeyin. Motor kayış ve hortumlarının iyi durumda olduğundan emin olmak gerekir.  Bunlar soğukta daha kırılgan hale gelir ; kırıklar, deformasyon ve kopmalar dolayısıyla işlevsellik sorunu oluşur, aracın yolda kalmasına sebep olur.

6– Antifriz ilavesi

Motor soğutma suyunun donması, motor bloğunda onarımı mümkün olmayan tahribata sebep olur.  Bulunulan bölgedeki hava sıcaklığının düşebileceği alt sınırlar dikkate alınarak donma önleyici antifriz ilavesi gerekir. Önceki yıl veya yıllarda konulmuş antifrizli sıvının donma derecesinin ölçülüp kontrol edilmesini sağlayın.

 

7– Yakıt Deposu

Kış aylarında yakıt deposunda nemlenme ve bu nemin sıfır altı sıcaklıklarda donarak aşıntı ve çalışmama sorunlarına sebep olması söz konusudur , bu etkiyi azaltmak veya ortadan kaldırmak için kış aylarında yakıt deposunun sürekli olarak “yarı depo seviyesinin üzerinde” kalmasını sağlamak gerek